Site icon marta-gotuje.pl

Plendze – placki ziemniaczane

plendze

Plendze, czyli placki ziemniaczane po poznańsku ; ) Najprostszy możliwy przepis wykorzystuje moja mama, bez dodawania cebuli, czy marchewki i dzięki tej prostocie są dla mnie najsmaczniejsze! U mnie w domu jemy je z cukrem natomiast T. przywykł do śmietany. Na pewno każdy z Was ma inną propozycję podania ; )

Składniki:

  • 2 kg (ok.) ziemniaków
  • 5 łyżek mąki mąki pszennej
  • 2 jajka (wielkość L)
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki. Odstawić i jeśli pojawi się woda, odlać, natomiast skrobia, która zostanie na dnie powinna zostać z ziemniakami. Dodać sól, mąkę i jajka. Wymieszać. Rozgrzać olej i nakładać placki łyżką. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego : )

Exit mobile version