Site icon marta-gotuje.pl

Pulpety – danie, które kochają wszyscy! 6 polecanych odsłon

autor zdjęcia: anna_shepulova

Danie, które potrafi zaspokoić głód i rozgrzać serce jednocześnie? To muszą być pulpety! Kto nie kocha tych soczystych mięsnych kulek, które dosłownie rozpływają się w ustach? Można przygotować je na tyle różnych sposobów, że każdy wśród tych propozycji znajdzie coś dla siebie. Pulpety, klopsiki, pulpeciki to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń gości na naszych stołach. A przecież klopsiki są popularnym daniem nie tylko w Polsce! Dziś przedstawimy Ci aż 6 fantastycznych przepisów z Polski i ze świata, które sprawią, że Twoja kuchnia zamieni się w prawdziwe królestwo smaków.

1.  Klasyczne pulpety w sosie własnym – tradycja w najlepszym wydaniu

Zaczynamy od absolutnej klasyki! Pulpety w sosie własnym to przepis, który przechodzi z pokolenia na pokolenie. Te aromatyczne, soczyste kulki w delikatnym sosie warzywnym to esencja domowego gotowania.

Do przygotowania pulpetów potrzebujesz 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, które wymieszasz z namoczoną w mleku bułką tartą, drobno pokrojoną cebulą i jajkiem. Sekret tkwi w dokładnym, ale nie przesadnie długim wyrobieniu masy. Formuj kulki wielkości śliwki i obtaczaj je w mące przed smażeniem.

A teraz najlepsze – sos! Na tej samej patelni, gdzie smażyły się pulpety, przygotowujesz aromatyczną bazę z warzyw: cebuli, marchwi, selera i pora. Całość zalewasz bulionem, doprawiasz zielem angielskim i liściem laurowym. Po przecedzeniu przez sito otrzymasz jedwabisty sos, który idealnie komponuje się z mięsnymi kulkami. Takie pulpeciki można podać na różne sposoby, i ziemniakami, i ryżem, a do tego ulubiona surówka, np. z białej kapusty, kapusty kiszonej czy pora.

2. Pulpety w sosie pomidorowym – włoskie inspiracje w polskim wydaniu

Pulpety w sosie pomidorowym to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z południowymi akcentami. Ten przepis to prawdziwy hit, który podbije serca wszystkich domowników!

Podstawą są pulpety z mięsa wieprzowego, wzbogacone świeżą natką pietruszki i czosnkiem. Uformowane kulki smażysz na złocisty kolor, a następnie odkładasz na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Prawdziwą gwiazdą jest tu sos! Na oliwie z oliwek podsmażasz cebulę z czosnkiem, następnie dodajesz pomidory z puszki i bulion warzywny. Całość przyprawiasz oregano, solą i pieprzem. Po 10-15 minutach duszenia pulpety w tym aromatycznym sosie staną się niesamowicie soczyste i nabiorą przepięknego, pomidorowego smaku. Takie danie chętnie zjadają dzieci, doceniają je też miłośnicy makaronu, bo pulpety i sos pomidorowy bardzo do niego pasują!

3. Delikatne pulpety z indyka w sosie kurkowym

Czas na coś wyjątkowego! Pulpety z indyka w sosie kurkowym to propozycja dla tych, którzy cenią sobie wyrafinowane smaki. Indyk nadaje pulpetom delikatności, a kurki dodają tego prawdziwego, leśnego aromatu. Świetna propozycja na jesień!

Masę na pulpety przygotowujesz podobnie jak w poprzednich przepisach, ale tym razem używasz mielonego indyka. A sos kurkowy? To prawdziwa poezja smaku! Świeże kurki smażysz z cebulą na maśle, następnie zalewasz bulionem. Najważniejszy moment to hartowanie śmietany – dodajesz ją łyżka po łyżce do gorącego sosu, żeby się nie zważyła. Na koniec posiekana natka pietruszki i voilà!

4. Pulpety w sosie koperkowym – polska klasyka w nowym stylu

O tym przepisie nie wolno nam zapomnieć! Przecież pulpety w sosie koperkowym to danie, które kojarzą nam się z rodzinnymi obiadami u babci. Ten delikatny, kremowy sos z koprem to prawdziwa perełka polskiej kuchni, której po prostu nie da się nie lubić.

Pulpety robisz z mielonego indyka, dodając do masy świeży koperek już na etapie formowania kulek. To sprawia, że każdy kęs jest przepełniony tym charakterystycznym, ziołowym aromatem. Gotowanie w delikatnie bulgoczącym rosole sprawia, że pulpety pozostają niezwykle soczyste.

Sos koperkowy przygotowujesz na bazie tego samego rosołu, w którym gotowały się pulpety. Zagęszczasz go mieszanką śmietany z mąką, dodajesz ocet dla pikanterii i oczywiście – mnóstwo świeżego kopru. Masło na koniec nadaje sosowi jedwabistą konsystencję.

5. Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym

A teraz coś zupełnie innego! Te amerykańskie pulpety z dodatkiem masła orzechowego to prawdziwa eksplozja smaków. Obawiasz się, że to połączenie da dziwny efekt? Niepotrzebnie! Jest absolutnie genialne.

Do kilogramu mielonej wołowiny dodajesz świeży tymianek, co nadaje pulpetom niesamowitego, ziołowego charakteru. Ale prawdziwa magia dzieje się w sosie – klasyczne pomidory pelati łączysz z masłem orzechowym, tworząc niezwykle aromatyczną i kremową bazę.

Pulpety dusisz w tym sosie przez 20-25 minut, aż staną się niesamowicie miękkie i przesiąkną wszystkimi aromatami. Podajesz z hash browns – chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi z natką pietruszki.

6. Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim – skandynawski szyk na polskim stole

Na koniec coś prawdziwie wykwintnego! Szwedzkie klopsiki to połączenie tradycyjnego mięsa wołowo-wieprzowego ze słodyczą suszonych żurawiny i kremowym sosem śmietanowym. To danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.

Masa na klopsiki zawiera niespodzianki – suszone żurawiny i startą skórkę z cytryny, które nadają im niepowtarzalny, słodko-kwaśny akcent. Całość wyrabiasz bardzo dokładnie, aż masa stanie się puszysta i napowietrzona.

Sos śmietanowy z musztardą dijon, kaparami i świeżą natką pietruszki to prawdziwa symfonia smaków. Podajesz z selerowym purée, które idealnie komponuje się z intensywnymi smakami klopsików. Kto by pomyślał, że pulpety mogą być tak wyrafinowanym daniem!

Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, pamiętaj o kilku złotych zasadach. Po pierwsze – masa musi być dokładnie wyrobiona, ale nie przesadź, bo pulpety staną się twarde. Po drugie – formuj kulki wilgotnymi dłońmi, żeby się nie kleiły. 

Każda z tych 6 propozycji to zupełnie inna historia smakowa. Od klasycznych pulpetów w sosie własnym, przez pulpety w sosie pomidorowym, po egzotyczne połączenia z masłem orzechowym czy skandynawskim sznytem. Wypróbuj je wszystkie i odkryj swoje ulubione, a pełne przepisy znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

*Artykuł sponsorowany*

Exit mobile version