Site icon marta-gotuje.pl

Rogaliki mleczno – maślane

Ostatnio w  naszej blogosferze królują śniadaniowe rogaliki ; ) Bardzo rzadko piekę sama pieczywo, wynika to głównie z oszczędności czasu wczesnym rankiem … ; ) Tym razem dałam się jednak skusić obserwując tyle apetycznych zdjęć krążących w sieci. Rogaliki są bardzo aromatyczne, puszyste i idealnie nadają się na śniadanie, zarówno jako słodki jak i wytrawny dodatek. Przepis podejrzałam tutaj, polecam również filmik jak profesjonalnie zwinąć rogaliki. Połowę ciasta zostawiłam sobie na kolejny dzień. Już uformowane trzymałam w lodówce, a rano jedynie wstawiłam do piekarnika i po 20 minutach śniadanie było gotowe. Smacznego : )


Składniki na zaczyn :

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ciepłego mleka

Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę jogurtu oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Składniki (8-9 rogalików):

  • 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 65 g masła (roztopione i ostudzone)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • jajko do posmarowania, mak do posypania

Mąkę przesiać do miski, dodać 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżki cukru. Następnie dodać rozkłócone jajko, ciepłe mleko, roztopione i ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przez ok. 10 min robotem kuchennym lub ręcznie, do czasu aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie podzielić na 8-9 równych części (jeśli macie wagę kuchenną to każda część waży ok. 100 g) i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne kawałki (które otrzymamy przez wałkowanie tylko w jedną stronę ; ) i z każdego z nich uformować rogalik. Górną część lekko zagiąć do siebie, a następnie prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto. Postępować w ten sposób aż do zrolowania całego ciasta, a następnie otrzymany wałeczek wygiąć na kształt rogalika. Ważne, aby końcówka ciasta była pod spodem, by rogalik nam się nie rozwinął przy pieczeniu. W razie problemów polecam obejrzeć filmik ; )

Przygotowane rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej zachować dość spore odstępy, ponieważ rogaliki jeszcze urosną. Przygotowane na blasze posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Przykryć ściereczką odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do do 180 C (grzałki góra – dół) przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzić na kratce.

Smacznego : )

Exit mobile version