Długo poszukiwałam przepisu na kruche ciasto francuskie (nie mylić z tym listkowanym). Przepis, który znalazłam ostatnio w internecie nareszcie sprostał moim oczekiwaniom. Ciasto jest idealnie kruche, delikatnie maślane, praktycznie wszystkie potrzebne składniki zazwyczaj mamy w domu. Z jednej połowy postanowiłam zrobić zwykłe rogaliki, resztę ciasta przeznaczyliśmy na rogaliki z powidłami. Polecam!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
Zimne masło posiekać nożem z mąką. Dodać olej i lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Z ciasta możemy formować dowolne ciasteczka, rogaliki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok 30-40 minut. Ciasto można trzymać w lodówce do dwóch dni lub zamrozić.
Smacznego : )