Site icon marta-gotuje.pl

Schab w sosie ogórkowym

Jedną z rzeczy, za którymi nie przepadam w kuchni jest smażenie… Oczywiście bardzo lubię smażone dania, ale sama czynność już nie należy do moich ulubionych ; ) Do tej pory sos ogórkowy (na bazie korniszonów) przygotowywałam głównie do ryb, ale pomysł Margarytki, aby wykorzystać go w połączeniu ze schabem bardzo mnie zaintrygował. Nie przypuszczałam, że to danie aż tak przypadnie nam do gustu! Bardzo szybki, a zarazem pyszny obiad. Polecam!!!



Składniki :

Plastry schabu delikatnie rozbić, opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Głęboką patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej jedną łyżkę klarowanego masła. Przełożyć plastry schabu i podsmażyć z obu stron, doprawić solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką i podsmażać jeszcze po minucie na każdej ze stron. Podczas smażenia prawdopodobnie z mięsa wydzieli się część wody z tzw. szumem, który ja odlewam (choć wiem, że są jego zwolennicy ; ). Po odlaniu całej wody, dodać pozostałą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać ją do czasu, aż się zarumieni. Po tym czasie dodać 1,5 szklanki wody, listek laurowy oraz szczyptę chili. Gotować na średnim ogniu przez  ok 40 min, do miękkości schabu. (Po 20 minut można mięso dusić pod przykryciem). W razie potrzeby, lub jeśli lubicie więcej sosu, należy mięso dodatkowo podlać wodą – ja przed końcem gotowania dodałam kolejną szklankę wody. Po tym czasie przełożyć mięso do miseczki i przykryć folią aluminiową. Na patelnię dodać ogórki starte na grubych oczkach tarki wraz ze szczyptą cukru. Zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 1 łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną zaklepkę przelać do sosu, aby go zagęścić. Dokładnie wymieszać i do otrzymanego ogórkowego sosu przełożyć ponownie plastry schabu. Gotować chwilę razem w celu podgrzania.

Smacznego : )



Exit mobile version