Site icon marta-gotuje.pl

Scones z jabłkami przepis

Scones z jabłkami, czyli proste i aromatyczne bułeczki, do których przygotowania nie potrzebujecie nawet 30 minut! W zeszłym roku zobaczyłam je u Magdy i żałuję, że tak długo zwlekałam, aby je upiec. Polecam!

Składniki (8 sztuk):

Jabłko (ze skórką) pokroić w kostkę. Wymieszać z jajkiem i musem jabłkowy. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać posiekane masło, wymieszać do powstania „grudek”. Dodać masę jabłkową i szybko wyrobić ciasto. Uformować okrąg i pokroić nożem z piłką na 8 części, delikatnie je oddzielając (ciasto będzie dość klejące). Każdą bułeczkę posmarować odrobiną wody i oprószyć grubym cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-18 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

Więcej przepisów na bułeczki znajdziecie tutaj.

Exit mobile version