Siekane kotlety z kurczaka to świetny pomysł na wykorzystanie filetów w nieco odmiennej formie. Szybkie do przygotowania, nie wymagają panierowania i smakują dosłownie każdemu w wersji na ciepło i na zimno. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich próbować koniecznie musicie to zmienić : ) Przepis można modyfikować o różne dodatki jak np. warzywa, papryka, cukinia itp. Na blogu znajdziecie jeszcze archiwalny przepis na to danie w wersji z cebulą, za którą moje dzieci nie przepadają, więc obecnie przygotowuję zazwyczaj tą klasyczną ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki majonezu
- 100 g żółtego sera
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Piersi z kurczaka posiekać na mniejsze kawałki, dodać jajka, majonez, ser żółty starty na dużych oczkach tartki, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiany kolor.
Smacznego!