Kolejny przepis podpatrzony u Pascala ; ) Na takie połączenie sama bym raczej nie wpadła, zwłaszcza, że nie jestem miłośniczką szpinaku i mascarpone… To danie zupełnie mnie jednak zaskoczyło (pozytywnie oczywiście) i bardzo chętnie do niego wracam. W krótkim czasie można przygotować prawdziwą ucztę ; ) Polecam!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju rzepakowego
- 500 g świeżego szpinaku
- 500 g schabu
- sól, pieprz
- 7 ząbków czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łodygi selera naciowego
- 200 g suszonej szynki wieprzowej
- 250 g ciecierzycy z puszki
- kilka listków świeżej bazylii
- 150 g serka mascarpone
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć umyty szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę (ok. 3×3 cm), doprawić solą i pieprzem.
Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, listek laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać.
Do tak przygotowanego mięsa dodać pokrojony w kostkę seler naciowy (posiekane liście odstawić na bok). Całość smażyć kolejne 5 minut. Dodać szynkę pokrojoną w paski. Wymieszać i dodać odcedzoną ciecierzycę z puszki.
Szpinak wycisnąć na płóciennym ręczniku, tak aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie drobno posiekać. Dodać do patelni z mięsem i pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia i do podsmażonych składników dodać serek mascarpone. Delikatnie wymieszać, tak aby serek się całkowicie rozpuścił. Na koniec dodać posiekane liście selera naciowego wraz z posiekanymi listkami bazylii i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego : )