Po sobocie spędzonej w domu rodzinnym wróciłam bogatsza o nowe przepisy ; ) Razem z mamą postanowiłyśmy odtworzyć strogonowa z kluseczkami podawanego na moim weselu ; ) Metodą prób i błędów udało nam się uzyskać ten pyszny efekt. Polecam!
Składniki na strogonowa (ok. 8 porcji):
- 1 kg karkówki lub szynki
- 1 cebula
- 1/2 kg pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, papryka słodka, vegeta
Mięso kroimy wzdłuż mięśni na cieniutkie paski i doprawiamy pieprzem, vegetą i słodką papryką. Dodajemy łyżkę musztardy i odstawiamy na 30 min.
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę należy zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Na drugiej patelni podsmażamy przekrojone wzdłuż pieczarki i dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.
Zamarynowane mięso mieszamy z 2 łyżkami mąki i podsmażamy w brytfannie, dodajemy warzywa i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu i kolejną łyżkę musztardy. Dusimy na małym ogniu, do miękkości mięsa. W kubeczku mieszamy śmietanę z łyżką mąki i dodajemy do sosu.
Składniki na kluseczki:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- ok. 1 szklanki wody
- sól
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie nakładać łyżką na osolony wrzątek. Jeśli kluski się nam rozpadają należy do ciasta dodać więcej mąki, jeśli są zbyt twarde dolewamy do ciasta wody.