Site icon marta-gotuje.pl

Szampańskie babeczki

Na pewno znacie przesąd, że jaki sylwester taki cały Nowy Rok. Ponieważ zauważyłam, że moja forma do muffinów była stanowczo za długo nieużywana, postanowiłam, że w tym roku się poprawię ; ) Szampańskie babeczki kusiły mnie od dawna, Sylwester był więc dobrą okazją do jej odkurzenia.


Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki typu 450
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła śmietankowego
  • 1 szklanka kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego (ew. mleka)
  • 2 jajka

Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki. W innym naczyniu mieszamy: kefir, rozpuszczone i ostudzone masło i jajka. Kiedy mokre składniki połączą się przelewamy je do suchych i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Składniki na masę sernikową:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • piana z 2 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kaszy manny

Twaróg miksujemy w misce razem z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym oraz kaszą manną. Ubijamy także białka z dodatkiem odrobiny soli na pół sztywną pianę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników i uzyskania niezwykle delikatnego serka.

Nakładamy do przygotowanych w formie papilotek w następującej kolejności: 1 łyżka ciasta, jedna łyżka masy serowej, aż do momentu wypełnienia ok 3/4 foremek. Pamiętajmy żeby ostatnią warstwą była warstwa ciasta.
Przed wsadzeniem muffinek do piekarnika nagrzanego do 170 stopni posypujemy każdą babeczką ok łyżką stołową grubego, brązowego cukru. Zapiecze się na wierzchu tworząc piękną, karmelową, chrupiącą skórkę.
Pieczemy około 20-25 minut!

Smacznego : )
Exit mobile version