Site icon marta-gotuje.pl

Szare kluski

kluski

Kolejny niezawodny przepis mojej mamy ; ) Na te kluski miałam ochotę od dawna i pomimo, że dzisiaj ominie mnie obiad w związku z godzinami pracy, mając ostatnią okazję, żeby zrobić je w tym roku zjadłam je na śniadanie ; ) Idealnie komponują się z kapustą kiszoną, właściwie dla mnie stanowią całość, czyli nie ma klusek bez kapusty ; ) Pierwszy raz podjęłam się sama ich przygotowaniu więc konsystencja nie do końca mi wyszła, ale za to w smaku nic im nie brakowało ; )

Składniki:

  • ziemniaki  u mnie ok 2kg
  • 35 dag surowego wędzonego boczku
  • mąka
  • sól
  • dodatkowo: kapusta kiszona

Ziemniaki obieramy i trzemy na małych oczkach. Dodajemy mąki i soli (trochę więcej niż na plendze, aby ciasto nie rozpadało się podczas gotowania). Wrzucamy łyżką ciasto na osolony wrzątek i czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnie. Odcedzamy je zalewając jeszcze gorącą wodą.

Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy na patelni (bez tłuszczu, wystarczy ten który się z niego wydzieli ; ) Wrzucamy gotowe kluski i całość mieszamy. Podsmażamy razem jakiś czas.

Smacznego : )
Exit mobile version