Site icon marta-gotuje.pl

Tortilla + nadzienie = qurrilla

Tortilla idealnie sprawdza się jako danie obiadowe, a także przekąska : ) Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a warzywa w różnych kolorach nadają jej wyjątkowy wygląd. Polecam!


Składniki na tortille:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 5 płaskich łyżek smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać roztopiony smalec. Miksując wlewać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. (Można użyć miksera, lub standardowo ręcznie).

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na cienkie placki. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), do momentu uzyskania na tortilli brązowych, przypieczonych kropek.

Tortille po usmażeniu nie są miękkie, dlatego warto kłaść je na sobie i przykryć talerzem, to zapewni nam, że nie będą się łamały.

Składniki na nadzienie:

Mięso kroimy w drobną kosteczkę i obtaczamy w ulubionych przyprawach (u mnie: papryka, przyprawa do kebaba, przyprawa do grilla). Następnie podsmażamy lub grillujemy. Papryki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki poza serem mieszamy, możemy doprawić do smaku. Na upieczoną tortillę kładziemy starty żółty ser, następnie farsz i kolejną warstwę sera. Przykrywamy drugą tortillą i podpiekamy w piekarniku, bądź na patelni, do czasu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy np. deską do krojenia, aby dzięki obciążeniu tortille lepiej się złączyły. Kiedy trochę ostygną kroimy. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Smacznego : )

Składniki:


[Tłumacz]

 

Exit mobile version