W tak ciepłe dni przyjemniej jest przygotować ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika : ) Ciasto 3 bit to bardzo proste ciasto bez pieczenia składające się z herbatników, masy budyniowej, kajmaku i bitej śmietany z czekoladą. Na pewno posmakuje całej rodzinie. Polecam!!
Składniki:
- 500 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 600 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady do oprószenia lub kawy
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pojedynczą warstwę herbatników.
Przygotowujemy budyń: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko blendujemy z mąkami i żółtkami i dodajemy do gotującego się mleka. Często mieszamy, aż masa budyniowa zgęstnieje. Przykrywamy garnek folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem i łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń stale miksując na małych obrotach.
Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Ciastka pokrywamy dokładnie masą kajmakową i układamy kolejną warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wykładamy na ciasto i posypujemy startą na tarce czekoladą lub oprószamy kawą. Schładzamy przez kilka godzin i przechowujemy w lodówce.
Smacznego !
Polecam również wersję na krakersach – przepis.