3 bit – ciasto bez pieczenia

W tak ciepłe dni przyjemniej jest przygotować ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika : ) Zdecydowałam się na słynne ciasto 3 bit, które znalazłam u Dorotuś. W przepisie wykorzystałam kakaowe herbatniki Petit Beurre, które otrzymałam do przetestowania od firmy Jutrzenka. Jako miłośniczka czekolady przyznaję, że są pyszne i musiałam się opanować, żeby nie zjeść wszystkich “na sucho” ; ) Do naszego ciasta sprawdziły się równie dobrze, obawiałam się, że mocno zmiękną podczas leżakowania w lodówce, ale zachowały chrupkość! Samo ciasto jest bardzo, bardzo mocno słodkie, nawet dla takich miłośników słodyczy jak my! Polecam zdecydowanie zmniejszyć ilość cukru w masie budyniowej ; ) 


 

Składniki:

  • 6 – 7 paczek herbatników petit beurre kakaowych (100 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru wymieszanego z cukrem waniliowym 16 g (proponuję zmniejszyć o połowę!)
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 600 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady (zastąpiłam kawą)

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pojedynczą warstwę herbatników. Ciastka pokrywamy dokładnie masą kajmakową i układamy kolejną warstwę herbatników.

Przygotowujemy budyń: 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąkami, po czym przelewamy do gorącego mleka. Gotujemy razem przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając, aby uniknąć grudek.

Tak przygotowany, ciepły budyń wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Formę owijamy szczelnie folią spożywczą, schładzamy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną, choć ja wolę kiedy zachowują chrupkość).

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wykładamy na ciasto i posypujemy startą na tarce czekoladą lub oprószamy kawą. Kroimy i od razu podajemy.

Smacznego : )

 



Komentarzy: 32

  1. ewka
    5 sierpnia 2012 / 11:47

    Uwielbiam 3bita, juz sobie wyobrazam jak zjadam całą blachę:)))

  2. 5 sierpnia 2012 / 14:38

    Pychotka, jeszcze takiego ciasta nie jadłam:)

  3. Mariola
    5 sierpnia 2012 / 21:02

    Uwielbiam takie ciasta:)pięknie wygląda.

  4. Marta
    Autor
    5 sierpnia 2012 / 21:56

    To ciasto to również dla nas nowość, o dziwo dziś smakuje mi nawet bardziej niż wczoraj 😀

  5. 5 sierpnia 2012 / 22:13

    rany, bardzo lubię to ciasto, szaleństwo, no i super Ci wyszło;)

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2012 / 22:19

      Dzięki 🙂

  6. 6 sierpnia 2012 / 18:19

    Mmm cudowne ciasto:) uwielbiam 3Bita, więc zapisuję do zrobienia, bo nie chce mi się stać teraz przy piekarniku 😉

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2012 / 22:42

      Polecam – szybko i smacznie 😀

  7. 6 sierpnia 2012 / 18:20

    Piękne ciasteczka i dużo kremu, pyszności !

  8. 7 sierpnia 2012 / 21:46

    ale to musi być pyszne 🙂

  9. malgoska
    8 sierpnia 2012 / 12:15

    Te herbatniki sa mega pyszne!!!

  10. 8 sierpnia 2012 / 22:11

    batonik 3bit był moją miłością całe gimnazjum. muszę kiedyś to zrobić. 🙂

  11. 9 sierpnia 2012 / 18:46

    Pierwszy raz widzę 3 bita bez pieczenia 🙂 Dla mnie to duże udogodnienie ze wzgledu na jego brak, a cistao uwielbiam!

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2012 / 22:11

      Polecam! 😀

  12. 9 sierpnia 2012 / 18:47

    Pierwszy raz widzę 3 bita bez pieczenia 🙂 Dla mnie to duże udogodnienie ze wzgledu na jego brak, a cisto uwielbiam!

  13. lara
    29 sierpnia 2012 / 19:33

    ale to super wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2012 / 19:36

      Dzięki 😀

  14. zaneta
    29 września 2012 / 10:04

    nie widze w przepisie co robimy z masa kajmakowa;/

  15. zaneta
    29 września 2012 / 10:09

    juz widze;P

    • Marta
      Autor
      29 września 2012 / 21:09

      Przepraszam za zwłokę… dobrze, że znalazłaś 😀

  16. 3 października 2012 / 21:01

    Może być,ale wolę jasne cherbatniki..

  17. Justyna
    1 stycznia 2013 / 23:39

    Wygląda mega apetycznie. Ciasto wsam raz dla mnie, bo z pieczeniem radzę sobie średnio. Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2013 / 0:47

      To rzeczywiście idealnie 🙂

  18. Justa
    4 sierpnia 2015 / 22:30

    Bardzo pyszne, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2015 / 0:03

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  19. Gata
    15 lutego 2016 / 21:09

    Super przepis bardzo smaczne i proste ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:56

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  20. Asia
    2 lutego 2019 / 16:15

    Ciasto jest rewelacyjne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2019 / 1:25

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 + 3 =