Site icon marta-gotuje.pl

Babka kawowo – waniliowa + film

Babka kawowo-waniliowa pyszna i prosta do przygotowania, zawsze się udaje! Długo zachowuje świeżość, super sprawdzi się na wielkanocnym stole. Polecam!!!

Składniki (forma z kominem o średnicy 21 cm):

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Podzielić na dwie części, do pierwszej dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Do drugiej części dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać do połączenia. (Opcjonalnie można kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tak przygotowaną kawową pastę dodać do masy). Waniliową część masy przełożyć na dno formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch ułożyć część kawową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 50 minut. Wyjąć i wystudzić.

Dodatkowo:

Babkę udekorować cukrem pudrem. 

Smacznego!

Poniżej obejrzycie film z przygotowania:

Zapraszam na pozostałe – przepisy na babki oraz na mój Instagram

Exit mobile version