Site icon marta-gotuje.pl

Budyń malinowy

domowy budyń malinowy

Nie znam nikogo, kto potrafiłby się oprzeć porcji tradycyjnego, domowego budyniu ; ) Przygotowanie takiego deseru jest błyskawiczne, a dodatkowo w prosty sposób możemy zmieniać jego smak przez dodanie różnych sezonowych owoców. Opcja ta jest idealna dla dzieci, zwłaszcza tych, które nie lubią zjadać owoców na surowo… ; ) Polecam!!!

Składniki (2 porcje);

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżka mąki pszennej
  • 100 g malin

Połowę mleka (1/2 szklanki) zagotować wraz z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i zmiksować blenderem. Przelać do gotującego się mleka z cukrem. Zagotować, cały czas mieszając, czekając aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać umyte maliny, wymieszać trzepaczką (jeśli chcecie, aby budyń miał kawałki owoców nie należy mieszać zbyt dokładnie, ponieważ szybko się rozpadają ; ).

Smacznego : )

 


 

 



 


 


 

 


Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

Exit mobile version