Site icon marta-gotuje.pl

Chaczapuri

Chaczapuri, czyli gruziński placek z serem to niezwykle proste, ale również pyszne danie. Pierwszy raz posmakowałam go wiele lat temu na wycieczce w Krakowie i od tamtej pory szukałam idealnego przepisu, aby odtworzyć ten smak : ) W gruzińskiej knajpie placek był dodatkowo zapieczony z kawałkami kurczaka, ale moje dzieci wolą wersję klasyczną. Jeśli jestecie miłośnikami sera spróbujcie również posypać nim wierzch chaczapuri, będą jeszcze pyszniejsze : ) Polecam!!

Składniki (4 sztuki):

W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Pod koniec dodać olej i wyrobić, wtłaczając olej w ciasto (użyłam robota kuchennego). Ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się do rąk. Przełożyć ponownie do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temp. pokojowej na ok. 2-3 godziny. Ciasto musi co najmniej podwoić objętość. W trakcie wyrastania zetrzeć oba sery na tarce o grubych oczkach, wymieszać. Podzielić na 4 części i uformować kule. Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Ma środku ułożyć kulkę sera i zawinąć boki ciasta, aby obkleić cały ser. Dokładnie zlepić. Ułożyć na stolnicy zlepieniem do dołu. Ponownie rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Ma środku placka zrobić dziurkę, ale tylko w górnej warstwie ciasta. Będzie przez nią uchodzić para z roztapiającego się sera. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 250 C i piec przez ok. 15 minut (przed końcem pieczenia można dodatkowo na wierzchu ułożyć stary ser). Serwować na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Inspiracja „Chleb, domowa piekarnia” P. Kucharski

Exit mobile version