Jeśli nie możecie się zdecydować, czy na śniadanie wybrać owsiankę, czy kawałek pysznego domowego chleba ten wypiek rozwiąże Wasz dylemat ; ) Chleb z dodatkiem owsianki jest nie tylko zdrowszy, ale również bardziej wilgotny. Zdecydowanie przypadł mi do gustu. Polecam!!!
- 50 g płatków owsianych
- 100 ml gorącej wody
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12-24 godz. wcześniej)
- 350 g wody
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki żytniej chlebowej, typ 720
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- olej do posmarowania formy, otręby żytnie do oprószenia
Płatki zalać na noc gorącą wodą, przykryć folią spożywczą. Następnego dnia połączyć w misce składniki ciasta, dodając na końcu zakwas. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem – miksować przez 8 minut, dać odpocząć ciastu ok. 30 minut i ponowie zmiksować 5 minut). Dodać owsiankę i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 i 1/2 godziny. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość przełożyć je do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wierzch bochenka również posypać otrębami i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (ciasto powinno wypełnić całą formę).
Piekarnik rozgrzać do 230 C (góra-dół). Na dno wysypać 1/2 szklanki kostek lodu i wstawić wyrośnięty chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 C i dopiekać jeszcze 30 minut. Jeśli od góry zacznie zbyt szybko się rumienić przykryć go papierem do pieczenia. Chleb jest upieczony, jeśli po wyjęciu z formy i ostukany od spod wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, wyjąć go z formy i dopiekać 5-10 minut. Spryskać go wodą i zostawić w wyłączonym piekarniku 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę. Studzić na kuchennej kratce.
Smacznego : )