Site icon marta-gotuje.pl

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to chyba jeden z popularniejszych wypieków. Bardzo go lubię, ponieważ traktuję go bardziej jako zdrową przekąskę niż klasyczne ciasto, dzięki czemu bez obaw sięgam po więcej niż jeden kawałek… ; ) Do tej pory nie pojawił się jeszcze na blogu, ponieważ eksperymentowałam z przepisami i dzięki wielokrotnym modyfikacjom i połączeniom, udało mi się osiągnąć naszą ulubioną wersję : D Jesienią obowiązkowo z dużą ilością orzechów!
Polecam! : ) 

Składniki (na keksówkę): 

Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać masło oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować. Migdały zmiksować blenderem na „proszek”. Dodać do suchych składników i wymieszać. Całość przesiać do bananowej masy, dodać posiekane orzechy włoskie, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez 60 minut.

Smacznego : )

Exit mobile version