Site icon marta-gotuje.pl

Ciasteczkowy potwór – cupcake

Chyba każdy z nas zna ciasteczkowego potwora, a co więcej prawie każdy za nim przepada ; ) Jako miłośniczka ciasteczek tym bardziej go uwielbiam : ) Już dawno temu, będąc przejazdem w Warszawie, miałam okazję spróbować takiej muffinki, ale dopiero kiedy zauważyłam jak łatwo ją przygotować (inspiracja), postanowiłam sama się do tego zabrać. Babeczki wyglądają naprawdę zachęcająco i goście byli bardzo zadowoleni, chociaż osobiście zupełnie nie przepadam za kremem maślanym, wykorzystywanym do dekoracji cupcakes. Następnym razem użyję kremu na bazie twarogu i mam nadzieję, że bardziej przypadnie mi do gustu ; )


Składniki na cupcakes (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko

Mąkę mieszamy z białym cukrem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy rozpuszczone masło, jajko i mleko, a następnie dodajemy do suchych składników. Na końcu dodajemy brązowy cukier i kakao. Mieszamy i nakładamy do papilotek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie studzimy je przez ok. 10 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie na metalowej kratce.

Składniki na maślany lukier:

  • 125 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 450 – 500 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek mleka
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego

Masło ucieramy z cukrem z wanilią oraz częścią cukru pudru (np. 1/3 podanej porcji). Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy kolejną porcję cukru pudru oraz 1-2 łyżki mleka.  Ponownie dodajemy cukier puder i mleko i miksujemy do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.

Niewielką ilość masy (potrzebną na oczy dla naszych potworów) przekładamy do 2 foliowych woreczków, szprycy lub rękawa cukierniczego. Jedną część zostawiamy białą, a drugą barwimy kakaem lub czarnym barwnikiem.Do największej ilości lukru dodajemy wykałaczką odrobinę niebieskiego barwnika i mieszamy. Jeśli używacie barwników w proszku polecam próbować od niewielkiej ilości, ponieważ kolory są bardzo intensywne nawet przy niewielkiej ilości : ) Gotowym niebieskim kremem smarujemy wystudzone wcześniej babeczki.

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe (ok. 1/2 paczki)
  • niebieski barwnik spożywczy
  • kilka ciastek
Wiórki kokosowe przekładamy do woreczka foliowego, dodajemy kroplę wody i odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego. Woreczek zawiązujemy i dokładnie mieszamy. Babeczki posmarowane wcześniej maślanym lukrem maczamy w niebieskich wiórkach, delikatnie dociskając, aby się trzymały. Następnie z odłożonych części masy przygotowujemy oczy i źrenice. Nożem nacinamy linię wzdłuż babeczki, aby powstały usta, w które wkładamy kawałki ciastek.

Smacznego : )

 

 


Exit mobile version