Kontakt

blog kulinarny

Ciasteczkowy potwór – cupcake

Chyba każdy z nas zna ciasteczkowego potwora, a co więcej prawie każdy za nim przepada ; ) Jako miłośniczka ciasteczek tym bardziej go uwielbiam : ) Już dawno temu, będąc przejazdem w Warszawie, miałam okazję spróbować takiej muffinki, ale dopiero kiedy zauważyłam jak łatwo ją przygotować (inspiracja), postanowiłam sama się do tego zabrać. Babeczki wyglądają naprawdę zachęcająco i goście byli bardzo zadowoleni, chociaż osobiście zupełnie nie przepadam za kremem maślanym, wykorzystywanym do dekoracji cupcakes. Następnym razem użyję kremu na bazie twarogu i mam nadzieję, że bardziej przypadnie mi do gustu ; )


Składniki na cupcakes (12 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko

Mąkę mieszamy z białym cukrem i proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy rozpuszczone masło, jajko i mleko, a następnie dodajemy do suchych składników. Na końcu dodajemy brązowy cukier i kakao. Mieszamy i nakładamy do papilotek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie studzimy je przez ok. 10 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie na metalowej kratce.

Składniki na maślany lukier:

  • 125 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 450 – 500 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek mleka
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego

Masło ucieramy z cukrem z wanilią oraz częścią cukru pudru (np. 1/3 podanej porcji). Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy kolejną porcję cukru pudru oraz 1-2 łyżki mleka.  Ponownie dodajemy cukier puder i mleko i miksujemy do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.

Niewielką ilość masy (potrzebną na oczy dla naszych potworów) przekładamy do 2 foliowych woreczków, szprycy lub rękawa cukierniczego. Jedną część zostawiamy białą, a drugą barwimy kakaem lub czarnym barwnikiem.Do największej ilości lukru dodajemy wykałaczką odrobinę niebieskiego barwnika i mieszamy. Jeśli używacie barwników w proszku polecam próbować od niewielkiej ilości, ponieważ kolory są bardzo intensywne nawet przy niewielkiej ilości : ) Gotowym niebieskim kremem smarujemy wystudzone wcześniej babeczki.

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe (ok. 1/2 paczki)
  • niebieski barwnik spożywczy
  • kilka ciastek
Wiórki kokosowe przekładamy do woreczka foliowego, dodajemy kroplę wody i odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego. Woreczek zawiązujemy i dokładnie mieszamy. Babeczki posmarowane wcześniej maślanym lukrem maczamy w niebieskich wiórkach, delikatnie dociskając, aby się trzymały. Następnie z odłożonych części masy przygotowujemy oczy i źrenice. Nożem nacinamy linię wzdłuż babeczki, aby powstały usta, w które wkładamy kawałki ciastek.

Smacznego : )

 

 




Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 października, 2012
Kategorie: Babeczki, Ciasteczka, Dania dla dzieci, Muffinki, Wyroby na różne okazje

21 komentarzy

  1. annika

    Boski!!!!!!!!!!!!moje dzieciaki padna z wrazenia jak im pokaze:)

  2. Marta

    Dzięki 🙂 mam nadzieję, że dzieci będą zadowolone 😀

  3. Piękne ! Pomysł podkradam, a moje wnuczki będą uradowane takimi potworkami ! Cudne !!! 🙂

  4. Marta

    Super, bardzo się cieszę 😀

  5. haha jaki słodziak 🙂 i do tego smaczny.

    1. Marta

      O tak! słodki, aż żal jeść 😀

  6. rybka

    Ale piękne, mam nadzieje, ze mi tez takie wyjda.

    1. Marta

      Na pewno! tylko się wydają trudne do wykonania 🙂

  7. jakoś tak mi pasuje wyglądowo na helloween. moze zrobię

  8. ale świetny!!! następnym razem jak będziesz w Warszawie zapraszam na kawę:)

  9. Marta

    Dziękuję za zaproszenie! pozdrwiam:D

  10. amelka

    Jak długo można przechowywać te cupcakes?Żeby krem się nie popsuł?

    1. Marta

      U nas zniknęły tak szybko, że nawet nie wiem ; ) Ale w lodówce na pewno kilka dni : )

  11. super pomysł!!! jak najszybciej zabiorę się do zrobienia potwora :):):)

    zapraszam także do mnie, dopiero zaczynam i bardzo zależy mi na opiniach, wskazówkach 😉

    http://danceinmykitchen.blogspot.com/

  12. Balbina

    ej no wyglada genialnie!!! jak ten z ulicy sezamnkowej serio serio!!! ale mam pytanie co do cukru – czy uzywasz dwóch rodzai bo sie roznia w smaku, czy dlatego, ze bialy jest niezdrowy i go troche zastepujesz tym zdrowszym? pytam, bo ostanio troche o tym czytalam (np tu http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/221/br%C4%85zowy-cukier-jest-zdrowszy/), ale caly czas nie mam jednoznacznej odpowiedzi, lekarz sie jeszcze nie wypowiedzial

    1. Marta

      Szczerze mówiąc nie zwracałam na to uwagi 😉 bardzo lubię słodkości, więc biały cukier mi nie przeszkadza:D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top