Kontakt

blog kulinarny

Dorsz w orzechowej panierce

Ostatnio otrzymałam do wypróbowania filety rybne FRoSTY w trzech odsłonach: aksamitny mintaj, soczysty dorsz i delikatny morszczuk. Wszystkie nazwy brzmią bardzo kusząco, ale do moich ulubieńców zdecydowanie należy dorsz ; ) Przygotowanie dorsza w orzechowej panierce jest bardzo proste  i praktycznie niewiele różni się od przygotowania ryby w najpopularniejszej postaci, ale za to efekt nie jest już taki zwyczajny ; ) Polecam! 

 


Składniki :

  • filety z dorsza FRoSTA (300 g)
  • 2 łyżki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno zmielonych  migdałów
  • 6-8 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, sok z cytryny, koperek

Filety rozmrażamy, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Bułkę tartą mieszamy z orzechami włoskimi i migdałami. Filety maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w naszej mieszance z bułki i orzechów. Jeśli lubimy grubszą panierkę, czynność możemy powtórzyć. Smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby uzyskać rumiany kolor. Bardzo dobrze smakują z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką ; )

 

Smacznego : )

 




Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 października, 2012
Kategorie: Dania obiadowe, Dania z ryby, Wegetariańskie

17 komentarzy

  1. O widzę, że też dostałaś:). Muszę wypróbować w takiej postaci:)

  2. a ja miałam dzisiaj dorsza, niebo w gębie;)
    …frapuje mnie jednakowoż ta panierka;)

  3. Marta

    Monika czekam na Twoją recenzję 😀

  4. Goska

    Uwielbiam te filety od frosty, jesli masz zbedne chetnie przygarne:DDD

    1. Marta

      haha niestety szybko u nas znikają 😀 ale zapraszam na obiad 😀

  5. amelka

    Uwielbiam ryby od frosty, sa bardzo drogie niestety;/

  6. Domyślam się, że musiało rewelacyjnie pysznie smakować 🙂 Pozdrawiam 🙂

  7. Marta

    Były bardzo smaczne 🙂 również pozdrawiam 🙂

  8. muszę spróbować, bo bardzo lubię ryby:)

  9. Marta

    Ja do ryb ciągle się przekonuję 😀

  10. Osobiście takie rybki mógłbym jeść codziennie

  11. Uwielbiam ryby ale w takiej panierce nigdy nie robiłem

  12. Marta

    W takim razie polecam wypróbować 😀

  13. BEATA

    swietne przepisy,dziekuje 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakują 🙂 pozdrawiam 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top