Kontakt

blog kulinarny

Placki jogurtowe z malinami

Ostatnio bardzo chętnie zamiast standardowych obiadów zajadamy się różnymi wersjami placków z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem Szwagierka zainspirowała mnie placuszkami na bazie jogurtu. W mojej wersji użyłam malin, ponieważ pomimo upałów spora część rodziny zmaga się obecnie z przeziębieniem, a jak wiecie maliny są bogate w witaminy, zwiększają odporność i pomagają w zwalczaniu infekcji ; ) Placuszki są pyszne i szybkie do przygotowania, więc sprawdzą się także jako przekąska lub śniadanie. Polecam!!!


Placki jogurtowe z malinami

Składniki (około 16 sztuk):

  • 250 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
  • 2 jajka (u mnie wielkość L)
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 100 g malin

Jogurt wymieszać z jajkami i olejem (użyłam w tym celu widelca ; ). Dodać cukier, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przy pomocy łyżki nakładać masę na rozgrzaną teflonową patelnię dodając do każdego placuszka kilka malin. Smażyć (bez dodatku tłuszczu) aż się ładnie zarumienią z obu stron. Przed smażeniem kolejnej partii warto przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, aby zebrać sok, który wyciekł z owoców podczas smażenia ; ) Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )

* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw


Placuszki jogurtowe z malinami


Jogurtowe placki z malinami


logamniejsze



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 lipca, 2014
Kategorie: Dania dla dzieci, Dania obiadowe, Desery, Konkursy, akcje, eventy, Pancakes, Placuszki, Wegetariańskie

32 komentarzy

  1. cudownie wyglądają i zachęcają, aby wypróbować na kolację. Ja placki jadam tylko wieczorem 😉

    1. Marta

      O! to zupełnie inaczej niż my, u nas głównie śniadania, czasem obiady 🙂

  2. amela

    Wyglądają kusząco:) Smakują podobnie do nalesników?
    Za mna chodza ostatnio tzw. plendze (przepis mam od Ciebie!).
    Czy robiłas kiedys banoffee pie, bo szukam przepisu?

    1. Marta

      Smak bardziej zbliżony do pancakes niż do naleśników 🙂 Ojjj ale mi zrobiłaś smaka na plendze! 🙂 A banoffee pie niestety jeszcze nie robiłam 🙂

  3. Wysmienite placuszki, wyglądają przepysznie 🙂

    1. Marta

      Obecnie jedne z moich ulubionych 🙂

  4. ech, my też je kochamy, są wdzięczne, proste, zawsze inne!

    1. Marta

      Dokładnie, inny owoc i już inny placek 😀

  5. swietne na te pore roku 🙂

    1. Marta

      Dokładnie! choć w zimie można spróbować z mrożonymi owocami 🙂

  6. Anusia

    Super przepis, bardzo dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo proszę, miło mi, że skorzystałaś z przepisu 🙂

  7. Aga

    Nasze ulubione śniadanie! Chociaż sprawdzają się w ramach deseru:)

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  8. Anita

    Idealne śniadanie 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  9. Kinga

    Bardzo nam smakowały 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. Ala

    Szybkie do zrobienia i mega pyszka 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  11. ola

    przepyszne wyszły!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  12. Arleta

    Cudowne! moje dzieci pokochały od pierwszego kęsa dzięki za przepis 🙂 jutro powtórka z jagodami 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 z jagodami równie pyszne !

  13. Majka

    Przepyszne placuszki😋Zniknęły w tempie błyskawicznym 🌞

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 😍👌🏻😊

  14. Iza

    Wyszły przepyszne 🙂

    1. Marta

      Ciszę się, że posmakowały 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  15. Natalia99

    Mniam mniam ❤️

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top