Moi domownicy kochają ciasteczka w każdej postaci. Niestety czas nie zawsze pozwala mi na ich formowanie (w hurtowych ilościach ; ) ) dlatego pomysł ciasta z batonikami w postaci jednego dużego ciastka xxl bardzo mi odpowiada : ) Nie będę ukrywać, że ciasto jest bardzo słodkie z pyszną chrupiącą skorupką i miękkim ciągnącym wnętrzem : ) Miłośnicy słodyczy będą zachwyceni, polecam! : )
Składniki: (tortownica o średnicy 25 cm – może być większa):
- 2 i 1/2 szklanki mąki (typ 450)
- szczypta soli morskiej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki białego cukru
- 2 jajka (wielkość L)
- ziarenka z laski wanilii
- 1 łyżka brandy (opcjonalnie)
- 4 batoniki snikers lub twix itp.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. W oddzielnej misce masło utrzeć z cukrami na puszystą masę (może to potrwać kilka minut). Kontynuując ucieranie dodawać po jednym jajku, ziarenka wanilii oraz brandy. Na koniec dodać sypkie składniki i szybko zmiksować ciasto. Dodać połowę pokrojonych na mniejsze kawałki batoników i wymieszać silikonową szpatułką. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie przełożyć je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układając pozostałe batoniki. Schłodzić kolejne 20 minut w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wystudzić i pokroić w trójkąty.
Smacznego!
Inspiracja „Opowiadania drewnianego stołu” M.Walecka