Kontakt

blog kulinarny

Ciastko xxl z batonikami

Moi domownicy kochają ciasteczka w każdej postaci. Niestety czas nie zawsze pozwala mi na ich formowanie (w hurtowych ilościach ; ) ) dlatego pomysł ciasta z batonikami w postaci jednego dużego ciastka xxl bardzo mi odpowiada : ) Nie będę ukrywać, że ciasto jest bardzo słodkie z pyszną chrupiącą skorupką i miękkim ciągnącym wnętrzem : ) Miłośnicy słodyczy będą zachwyceni, polecam! : )


Ciastko xxl przepis


Składniki: (tortownica o średnicy 25 cm – może być większa):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki (typ 450)
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 jajka (wielkość L)
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1 łyżka brandy (opcjonalnie)
  • 4 batoniki snikers lub twix itp.

Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. W oddzielnej misce masło utrzeć z cukrami na puszystą  masę (może to potrwać kilka minut). Kontynuując ucieranie dodawać po jednym jajku, ziarenka wanilii oraz brandy. Na koniec dodać sypkie składniki i szybko zmiksować ciasto. Dodać połowę pokrojonych na mniejsze kawałki batoników i wymieszać silikonową szpatułką. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie przełożyć je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układając pozostałe batoniki. Schłodzić kolejne 20 minut w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wystudzić i pokroić w trójkąty.

Smacznego!


ciastko z batonikami xxl

Inspiracja “Opowiadania drewnianego stołu” M.Walecka



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 sierpnia, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasteczka, Tarty i kruche ciasta

24 komentarzy

  1. Magda

    Pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Zgadzam się z Tobą, miłośnicy słodkości będą zachwyceni, raczej nikt nie pokręci nosem skoro ciasto kryje w sobie taaakie niespodzianki 😉

    1. Marta

      Dokładnie 🙂 dosłownie słodyczy nie zabraknie 🙂

      1. Majka

        Łasuchy przeszczęśliwe 😉 Full słodkości, na koniec wakacji takie ciacho wszystkim się należy 😋

        1. Marta

          U nas też świętowanie na koniec wakacji 😉 a raczej umilanie czasu przed nadejściem września 😉

  3. Ewa

    Uwielbiam takie ciasta ciągutki 🙂 pycha 🙂

  4. Jaga

    Super pomysł też nie mam cierpliwości do lepienia 🙂

    1. Marta

      W takim razie polecam wypróbować 🙂

  5. Monia

    Zdjęcia przepiękne aż nabrałam ochoty na taki kawałeczek 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Zuza

    Musi smakować pysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. Hania

    Już się studzi… czekanie 4 godziny trochę mnie męczyło ale czuje ze bedzie warto ❤️

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  8. Kimi

    Mam pytanie chce trochę zmniejszyć cukier a właściwie zrezygnować z białego czy nie bedzie to wtedy juz za mało słodkie?

    1. Marta

      Bez obaw, nadal będzie słodkie 🙂

  9. Dusia

    Chciałabym aby ciasto było jescze bardziej w formie płaskiej ciasteczkowej jaka tortownice mam wziac?

    1. Marta

      Proszę spróbować 28 cm 🙂 Czas pieczenia może się skrócić 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  10. Jasia

    Mega słodkie i mega dobre 🙂 prawdziwe wielkie ciacho 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top