Klasyczne dyniowe ciasto szybkie do przygotowania, bardzo proste, czyli takie jakie moi domownicy lubią najbardziej : ) Ciasto ma piękny pomarańczowy kolor, ale nie tylko świetnie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje i idealnie umili Wam obecne deszczowe, jesienne dni. Przepis z kolekcji mojej Bratowej : )
- 250 g puree z dyni
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
- 3 jajka (wielkość L)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło przełożyć do garnka, roztopić na niewielkim ogniu, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni skórkę otartą ze sparzonej i osuszonej pomarańczy, wymieszać, przestudzić. Dodać żółtka, ponownie wymieszać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do maślanej masy i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Na koniec wmieszać do masy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!