Ciasto dyniowe

Klasyczne dyniowe ciasto szybkie do przygotowania, bardzo proste, czyli takie jakie moi domownicy lubią najbardziej : ) Ciasto ma piękny pomarańczowy kolor, ale nie tylko świetnie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje i idealnie umili Wam obecne deszczowe, jesienne dni. Przepis z kolekcji mojej Bratowej : )


ciasto-dyniowe
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 250 g puree z dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło przełożyć do garnka, roztopić na niewielkim ogniu, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni skórkę otartą ze sparzonej i osuszonej pomarańczy, wymieszać, przestudzić. Dodać żółtka, ponownie wymieszać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do maślanej masy i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Na koniec wmieszać do masy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


proste-ciasto-dyniowe
 


szybkie-ciasto-dyniowe
 


ciasto-dyniowe-przepis

Komentarzy: 50

  1. Agata
    6 października 2016 / 11:37

    Wygląda smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 18:51

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Milena
    6 października 2016 / 11:37

    Bardzo lubię takie proste ciasta 🙂 jako dodatek tylko cukier puder jak u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 18:52

      W prostocie siła 🙂

  3. Iwona
    6 października 2016 / 11:56

    Wow, będę dziś robić 🎃🎃🎃

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 18:52

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

  4. Zosia
    6 października 2016 / 13:35

    Właśnie szukałam przepisu na cos z dynią i trafiłam tutaj 🙂 ciacho już w piecu czekam na efekt oby taki jak u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 18:52

      Miło mi 🙂 i jak smakowało?

  5. Majka
    6 października 2016 / 16:06

    Pięęękne zdjęcia😉 Ciasto dość szybkie w przygotowaniu więc jako kolejne czeka w kolejce do upieczenia 😋 Dynia u nas rządzi i na slodko i na wytrawnie.

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 18:53

      Dzięki 🙂 ja też jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa jeśli chodzi o dyniowe przepisy 🙂

      • Majka
        9 października 2016 / 13:23

        Przepyszne, cudny aromat skórki pomarańczowej, piękny kolor w przekroju. No po prostu rewelacja 🙂

        • Marta
          Autor
          9 października 2016 / 21:58

          Bardzo mi miło 🙂 dynia jest naprawdę idealna do wypieków 😉

  6. 6 października 2016 / 16:37

    Kolor ma cudny! Musiało być pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 18:53

      Zdecydowanie, zniknęło błyskawicznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 18:54

      Skórka obowiązkowa dodaje świetnego aromatu 🙂

  7. Kacha
    6 października 2016 / 17:12

    Zaraz zabieram się do pracy 🙂 u nas w domu takie ciasta nazywamy awaryjnymi bo sa super jak wypadnie cos nieoczekiwanego i ciasto potrzebne od zaraz 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2016 / 18:55

      Nazwa awaryjne bardzo mi się podoba 🙂 Smacznego!

  8. Zosia
    6 października 2016 / 19:33

    Pychota!!!

    • Kacha
      6 października 2016 / 22:06

      Potwierdzam u mnie też już gotowe i nie mogłam się powstrzymać więc kawałeczek na ciepło wjechał 😉

      • Marta
        Autor
        7 października 2016 / 19:27

        🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2016 / 19:27

      Super dziewczyny! dzięki za wieści 🙂

  9. Martyna
    7 października 2016 / 10:33

    Bardzo smaczne ciacho i na plus że szybkie przepis zanotowany do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2016 / 19:25

      Bardzo mi miło, że trafił do ulubionych <3

    • Marta
      Autor
      8 października 2016 / 22:09

      To prawda, przyciąga wzrok 🙂

  10. Iza
    10 października 2016 / 17:58

    Ciasto jest pyszne i ten kolorek! można się zakochać od pierwszego wejrzenia/kawałka 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:35

      🙂

  11. Patrycja
    23 października 2016 / 23:05

    Pychotka 🙂 jednak coraz częściej się przekonuję że prostota to klucz do sukcesu 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2016 / 23:53

      Zdecydowanie tak 🙂

  12. Agnieszka
    28 października 2016 / 14:02

    Ciasto upiekłam wczoraj i jest naprawdę pyszne. Super przepis – dziękuję.

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:30

      Bardzo, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 🙂

  13. M.
    10 listopada 2016 / 1:23

    Ciasto jest przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:39

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  14. Ewka
    4 stycznia 2017 / 15:35

    Najlepsze ciasto dyniowe jakie w życiu jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:40

      Bardzo się cieszę!!! 🙂

  15. M.
    7 lutego 2017 / 0:32

    Proste i pyszne uwielbiamy je 🙂 mrożona dynia też daje radę 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 15:59

      Bardzo się cieszę 🙂

  16. Janja
    10 września 2017 / 17:25

    Super rozeszło sie w mig 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2017 / 22:11

      Super 🙂

  17. Daria
    18 września 2017 / 23:15

    Pychotka polecam przepis całej rodzince 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:47

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  18. Rita
    6 października 2017 / 22:43

    Bez dwóch zdań najlepsze ciasto dyniowe jakie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:05

      Bardzo mi miło, dziękuję!!! 🙂

  19. Daria
    16 września 2018 / 11:49

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2018 / 13:31

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  20. Agnieszka
    12 września 2019 / 12:57

    Potwierdzam, że pyszne 🙂 piekłam je w zeszłym roku i mam zapisane w zeszycie czekam tylko na dynie z ogrodu 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:55

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  21. Ola
    20 października 2019 / 22:36

    A czy można pominąć skórkę z pomarańczy czy bez tego ciasto będzie za mało “wyraźne”?
    Mam za zadanie upiec ciasto do przedszkola, a 2/3 moich dzieci nie przepada za skórką – obawiam się, czy to nie jest powszechna tendencja u maluchów.

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:41

      Skórka otarta z pomarańczy nie jest wyczuwalna w konsystencji ciasta tak jak ta kandyzowana, ona dodaje raczej aromatu, więc maluchy nie powinny się skarżyć 🙂 w razie potrzeby można pominąć 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 6 =