Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto dyniowe

Klasyczne dyniowe ciasto szybkie do przygotowania, bardzo proste, czyli takie jakie moi domownicy lubią najbardziej : ) Ciasto ma piękny pomarańczowy kolor, ale nie tylko świetnie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje i idealnie umili Wam obecne deszczowe, jesienne dni. Przepis z kolekcji mojej Bratowej : )


Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Masło przełożyć do garnka, roztopić na niewielkim ogniu, dodać cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać mus z dyni skórkę otartą ze sparzonej i osuszonej pomarańczy, wymieszać, przestudzić. Dodać żółtka, ponownie wymieszać. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do maślanej masy i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Na koniec wmieszać do masy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


 


 


Exit mobile version