Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto jogurtowe z morelami

Pomimo, że podczas naszego urlopu zjadłam niezliczone ilości pyszności, wiedziałam, że od razu po powrocie upiekę ciasto ; ) Brakowało mi tego kręcenia się po kuchni, choć nie ukrywam, że bardzo lubię kiedy ktoś dla mnie gotuje i najlepiej jeszcze sprząta ten kuchenny bałagan ; ) Latem najpyszniejsze są błyskawiczne wypieki, dlatego gorąco polecam Wam jogurtowe ciasto z morelami. Bardzo aromatyczne, delikatne, wilgotne, musicie spróbować! Przepis pochodzi z książki „Przepisy na cztery pory roku”. Polecam!!!


Składniki (forma o wymiarach 33 x 23 cm):

  • 2 jajka wielkość L
  • 220 g cukru
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 500 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 500 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 moreli
  • cukier puder do oprószenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać sok z cytryny, olej, a na końcu jogurt naturalny.  Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Ponownie delikatnie wymieszać. (To ważne, aby ciasta nie wyrabiać, ani nie miksować). Ciasto przelać do formy (będzie dość gęste). Na wierzchu ułożyć umyte, pozbawione pestek, połówki moreli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut lub do czasu, aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy.

Smacznego : )




 


Exit mobile version