Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką to obowiązkowy letni wypiek. Idealnie wilgotne, lekkie, długo trzyma świeżość, a delikatną słodycz kruszonki przełamują kwaskowe porzeczki. Polecam!!!

Składniki (blacha 23×33 cm):

Składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka (białko i żółtko razem) zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę, powinna znacznie powiększyć objętość. Dodać sok i skórkę otartą z cytryny, olej i jogurt naturalny.  Całość powoli wymieszać silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Do masy przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną, delikatnie wymieszać wyłącznie szpatułką. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć umyte, obrane porzeczki. Przygotować kruszonkę. Cukier i mąkę wymieszać, zalać roztopionym masłem, wymieszać łyżką. Posypać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 45 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version