Wielokrotnie podziwiałam to ciasto w internecie, ale dopiero wizyta mojej koleżanki, która podobnie jak ja jest fanką czekolady, zmobilizowała mnie do wypróbowania przepisu ; ) Idealny wypiek dla wszystkich miłośników batonika Kinder Pingui, zaręczam, że taka porcja zadowoli nawet największego fana ; ) Osobiście jestem nieobiektywna, bo już przed upieczeniem to ciasto skradło moje serce.. ; ) Polecam!!!
- 5 jajek (wielkość L)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka ( w temp. pokojowej)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas miksując, do momentu aż się rozpuści. Dodać żółtka, nadal ubijając. Dalej wlać olej i mleko i krótko zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do jajecznej masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) i piec przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić w formie na 10 min., po tym czasie nożem oddzielić biszkopt od obręczy tortownicy i studzić biszkopt na kuchennej kratce.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy i cukier puder. Mascarpone zmiksować, dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Opcjonalnie w bardzo upalne dni, aby dodatkowo usztywnić krem można skorzystać z żelatyny. Zalać ją niewielką ilością wody. Naczynie z żelatyną wstawić do gorącej wody i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać łyżkę śmietanowej masy, wymieszać i dodać do pozostałej masy, szybko mieszając.
Składniki na czekoladową polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oleju
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składnik i całość rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać i przestudzić.
Gotowy biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy z nich posmarować połową kremu, polać cienką warstwą czekoladowej polewy i schować na kilka minut do zamrażarki. Gdy polewa zastygnie nałożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim blatem. Całość oblać resztą czekoladowej polewy i schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego : )