Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto marchewkowe najlepszy przepis

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, kojarzy mi się z jesienią, ale chętnie zajadam się nim przez cały rok. Pyszne, wilgotne, zwieńczone kokosowo-śmietankowym kremem, który w szybszej wersji możecie pominąć, zastąpić jogurtowo-klonowym lukrem lub zwykłym cukrem pudrem. Polecam!!!

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto (blacha 23×23 cm):

Piekarnik rozgrzać do 150 C (termoobieg). Do miski przełożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić, nie mieszając.

Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.

W kolejnej misce jajka ubić do podwojenia objętości. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać cienkim i ciągłym strumieniem olej.

Do tak przygotowanej masy dodać marchewkę z ananasem i bakaliami. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę z przyprawami i ponownie delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 70 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.

Udekorować kremem, lukrem lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Składniki na masę:

Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier i cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotować około 40 min. lub dłużej do czasu aż uzyskania gęstego syropu (około 3/4 szklanki). Zdjąć z ognia i przestudzić.

Serek i mascarpone przełożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepłego syropu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką. Przełożyć do lodówki do stężenia.

Przepis źródło

Exit mobile version