Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe należy do jednych z moich ulubionych. Jest bardzo aromatyczne i delikatne, a marchewka mięknąc podczas pieczenia nadaje mu gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis na ciasto marchewkowe bazuje na przepisie Marty Gessler, ale metodą prób i błędów dopasowałam je do naszego gustu : ) Można podawać z bitą śmietaną, polewą, białym serkiem, tak jak lubicie najbardziej. Polecam!


Składniki na keksówkę 25 x 11 :

 

Jajka dokładnie ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy olej i marchewkę startą na małych oczkach tarki lub zmieloną w blenderze. Mieszamy ponownie drewnianą łyżką i dodajemy dodatki. Śliwki i duże rodzynki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Mieszamy i tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Pieczemy w nagrzanym do 180 C przez ok 60 – 80 minut do tzw. suchego patyczka. Piekę na opcji piekarnika grzałka góra i dół i jeśli ciasto w środku jest płynne, a góra za mocno się przypieka, przykrywam ją papierem do pieczenia.

Smacznego : )


Exit mobile version