Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Rafaello


Zazwyczaj nie robię ciast nie wymagających pieczenia ; ) Ponieważ jednak chciałam sprawdzić, jak wypadnie w moich testach, folia do żywności marki Gosia, poszukiwałam przepisu, który dobrze to zweryfikuje. Nie przepadam za ciastami, które trzeba trzymać w lodówce (no może poza sernikami, które tak szybko znikają, że długo tam nie leżakują ; p). Pomimo, iż bardzo bardzo się staram, aby żadne zapachy w lodówce mi się nie mieszały, często czuje dyskomfort, kiedy trzymam w lodówce i ciasto i np. szynkę ; ) Postanowiłam więc wypróbować, czy trzymając ciasto w foli spożywczej marki Gosia, ciasto „przejdzie” jakimś zapachem. Na szczęście folia wykonana jest z wysokiej jakości polietylenu (ta nazwa niewiele mi mówi, ale ważne, że działa). Nie zawiera szkodliwego PCV. Nie wiem, czy to właśnie te cechy sprawiły, że ciasto utrzymało swój naturalny smak i zapach, ale wszyscy domownicy byli zadowoleni z efektu. Osobiście najbardziej zauroczyła mnie ucinarka do folii EASY CUT. Nareszcie nie musiałam szukać nożyczek. Ten patent polecam w 100 % : )

Ciasto do testu znalazłam na blogu majanaboxing. T. nie był do końca przekonany, bo nie przepada za wiórkami kokosowymi, ale uparłam się tak mocno, że ostatecznie się zdecydowaliśmy : ) Smakuje naprawdę dobrze, połączenie słonych krakersów i  (mocno!!!) słodkiego kokosowo-budyniowego kremu jest naprawdę trafione.

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (spokojnie wystarczy 1/2)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 opakowania słonych krakersów (np. Lajkonik)
  • 1/2 szklanki migdałów lub wiórków kokosowych

Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie średniej blachy (30×25 cm) wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, krakersy i resztę masy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną.

Smacznego : )

Exit mobile version