Ciasto Rafaello


rafaello na krakersach, szybkie ciasto bez pieczenia
Zazwyczaj nie robię ciast nie wymagających pieczenia ; ) Ponieważ jednak chciałam sprawdzić, jak wypadnie w moich testach, folia do żywności marki Gosia, poszukiwałam przepisu, który dobrze to zweryfikuje. Nie przepadam za ciastami, które trzeba trzymać w lodówce (no może poza sernikami, które tak szybko znikają, że długo tam nie leżakują ; p). Pomimo, iż bardzo bardzo się staram, aby żadne zapachy w lodówce mi się nie mieszały, często czuje dyskomfort, kiedy trzymam w lodówce i ciasto i np. szynkę ; ) Postanowiłam więc wypróbować, czy trzymając ciasto w foli spożywczej marki Gosia, ciasto “przejdzie” jakimś zapachem. Na szczęście folia wykonana jest z wysokiej jakości polietylenu (ta nazwa niewiele mi mówi, ale ważne, że działa). Nie zawiera szkodliwego PCV. Nie wiem, czy to właśnie te cechy sprawiły, że ciasto utrzymało swój naturalny smak i zapach, ale wszyscy domownicy byli zadowoleni z efektu. Osobiście najbardziej zauroczyła mnie ucinarka do folii EASY CUT. Nareszcie nie musiałam szukać nożyczek. Ten patent polecam w 100 % : )

Ciasto do testu znalazłam na blogu majanaboxing. T. nie był do końca przekonany, bo nie przepada za wiórkami kokosowymi, ale uparłam się tak mocno, że ostatecznie się zdecydowaliśmy : ) Smakuje naprawdę dobrze, połączenie słonych krakersów i  (mocno!!!) słodkiego kokosowo-budyniowego kremu jest naprawdę trafione.

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (spokojnie wystarczy 1/2)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 opakowania słonych krakersów (np. Lajkonik)
  • 1/2 szklanki migdałów lub wiórków kokosowych

Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie średniej blachy (30×25 cm) wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, krakersy i resztę masy. Wierzch posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną.

Smacznego : )

Komentarzy: 11

  1. Aneta
    14 sierpnia 2012 / 12:08

    Wygląda bardzo apetycznie:) Musze wypróbować ten przepis:):}

    • Marta
      Autor
      14 sierpnia 2012 / 12:10

      Polecam 😀

  2. Ada
    24 listopada 2012 / 20:39

    ciacho jest wyśmienite , polecam pychtka

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2012 / 21:07

      Super, cieszę się, że smakowało! 🙂

  3. Ola
    8 grudnia 2012 / 10:20

    Słone krakersy do ciasta?

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2012 / 11:23

      Tak:)

  4. Iwona
    14 grudnia 2012 / 14:56

    A ta sól pozniej sie jakos gubi, czy czuć ją nadal w cieście? Bo zastanawiam sie nad zastapieniem krakersów herbatnikami.

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2012 / 14:58

      Jest zupełnie niewyczuwalna!!! 🙂 Czuć samą słodycz 🙂

  5. urszula
    8 stycznia 2020 / 21:07

    Do posypania wierzchu tego ciasta wiórki kokosowe z przepisu na masę czy użyc dodatkowo

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2020 / 2:49

      Wiórki z przepisu z pozycji 1/2 szklanki płatków migdałów lub wiórków kokosowych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 − 25 =