Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto twarogowo-fasolowe

Ostatnio bardzo popularne są wszystkie przepisy typu „fit”. Zdecydowanie nie należę do osób ślepo podążających za modą na to, aby rezygnować z glutenu, jajka zastępować nasionami chia i daleko mi do poglądów, że już nawet nie cukier, ale mleko to biała śmierć ; ) Niektóre „ulepszone” wypieki mocno mnie jednak ciekawią i sięgam po nie ze względu na walory smakowe ; ) Poniższe mini serniczki wyglądały bardzo zachęcająco, choć moim zdaniem z sernikiem nie mają zbyt wiele wspólnego … Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem zachwyty nad tym ciastem ; ) W roli mniej kalorycznego deseru zdecydowanie wolę zapiekane owsianki, choć moja Córka zajadała się tym fasolowo-twarogowym ciastem z ogromnym apetytem. Polecam wypróbować i przekonać się osobiście : )


Ciasto twarogowo fasolowe

Składniki :

  • 1 puszka białej fasoli
  • 100 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać wodą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do silikonowych foremek (można użyć zwykłej tortownicy), na wierzchu ułożyć odszypułkowane truskawki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut.

Smacznego : )




Exit mobile version