Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto z jabłkami

Bardzo prosty torcik z jabłkami zyskuje zupełnie nowe oblicze dzięki dodatkowi orzechowej kruszonki. Obowiązkowy punkt jabłkowego sezonu. Polecam!


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodać jajko, kiedy połączy się z masą dodać kolejne jajko, ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodawać do ciasta na przemian z mlekiem miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do masy, wymieszać silikonową szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch posypać kruszonką (przepis poniżej). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez ok. 10-15 minut, po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego!

Składniki na kruszonkę:

Masło pokroić w małe kawałki, dodać pozostałe składniki i rozdrobnić w blenderze (nie bardzo drobno, kawałki orzechów powinny być widoczne).





Inspiracja magazyn „Kuchnia”

Exit mobile version