Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Sezon na śliwki w pełni, dlatego nie może tu zabraknąć tradycyjnego, ucieranego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Proste i szybkie do przygotowania, a do tego pyszne, czyli takie które najbardziej lubię. Znika w błyskawicznym tempie, idealnie pasuje podane w towarzystwie kawy, czy herbaty. Polecam!!!

Składniki (blacha 23x33cm):

Masło utrzeć z jajkami, żółtkiem i cukrem na jasną masę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w małe kawałki. Ułożyć na cieście.

Kruszonka

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać łyżką, by wszystkie składniki się połączyły. Posypać wierzch ciasta ze śliwkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (góra-dół) przez ok. 35 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version