Kiedy byłam mała nie przepadałam za rabarbarem (za innymi kwaskowatymi owocami zresztą też…; ) Na szczęście moja Mama znalazła skuteczny sposób, abym szybko zmieniła zdanie, przygotowując dla mnie rabarbar pod kruszonką. Teraz skutecznie wykorzystuję ten patent do zapoznania mojej Córki z owocami, których pozornie nie lubi. Crumble uwielbiam nie tylko za prostotę i szybkość przygotowania, ale również za nieograniczone możliwości komponowania różnych dodatków, zarówno do owocowej jak i kruszonkowej części. Świetna zabawa dla całej rodziny ; ) Polecam!!!
Składniki :
- 400 g rabarbaru
- 60 g mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 płaska łyżka kakao
- 45 g cukru
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 50 g masła
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników wyrobić palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno przełożyć pokrojone owoce, posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg + dolna grzałka) przez 24 minut.
Smacznego : )
Przepis powstał w ramach kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw