Kontakt

blog kulinarny

Crumble z rabarbarem

Kiedy byłam mała nie przepadałam za rabarbarem (za innymi kwaskowatymi owocami zresztą też…; ) Na szczęście moja Mama znalazła skuteczny sposób, abym szybko zmieniła zdanie, przygotowując dla mnie rabarbar pod kruszonką. Teraz skutecznie wykorzystuję ten patent do zapoznania mojej Córki z owocami, których pozornie nie lubi. Crumble uwielbiam nie tylko za prostotę i szybkość przygotowania, ale również za nieograniczone możliwości komponowania różnych dodatków, zarówno do owocowej jak i kruszonkowej części. Świetna zabawa dla całej rodziny ; ) Polecam!!!


Rabarbar przepisy

Składniki :

  • 400 g rabarbaru
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 45 g cukru
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • 50 g masła

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z pozostałych składników wyrobić palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno przełożyć pokrojone owoce, posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (termoobieg + dolna grzałka) przez 24 minut.

Smacznego : )


Crumble

Crumble z rabarbarem

Crumble z rabarbarem przepis

Rabarbar pod kruszonką
 


Przepis powstał w ramach kampanii “Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” (www.poranapomidora.com), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 5 czerwca, 2015
Kategorie: Dania dla dzieci, Desery, Konkursy, akcje, eventy

49 komentarzy

  1. Uwielbiam crumble 🙂 Z rabarbarem smakuje wyśmienicie 🙂

    1. Marta

      To prawda 😀

  2. Agusia

    Uwielbiam owoce pod kruszonką, ale z rabarbarem jeszcze nie jadłam.

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  3. crumble uwielbiam, dawno nie robiłam.

    1. Marta

      Mam nadzieję, że teraz się skusisz:)

  4. heh, a chciałam robić crumble z jabłek i wrzucić na bloga, a tu u Ciebie 😀
    heheheheh <3
    a myk na rabarbar dobry, niby ściema, a jednak smakuje 😉

    1. Marta

      Haha u mnie crumble bardzo często, ale żeby zdjęcia zrobić jest problem, bo za szybko znika 😉

  5. Jagoda

    Wygląda obłędnie, jak tylko dorwę rabarbar to zaserwuję moim maleństwom 🙂

    1. Marta

      Bardzo polecam! 🙂

  6. Danuta

    Pani Marto zrobiłam od razu podwójną porcję i przyznaję wyjątkowe połączenie, a dodatek płatków owsianych poezja …

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  7. Ala

    Wyśmienite, podałam z jogurtem, więc dla dzieci dodatkowa korzyść 😉

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Kasia

    No tak mój synek też nie lubi kwaśnych owoców, ale z kruszonką to już inna para kaloszy 😉 dziękuję!

    1. Marta

      Tak jak u nas:)

  9. Wygląda na tyle łatwo, że powinnam sobie z tym poradzić 😀 😀

    1. Marta

      Na pewno! 🙂

  10. anna

    Zrobiliśmy dzisiaj na osłodę przy tej paskudnej pogodzie, pyszności! 🙂

  11. Livka

    Pyszne, chętnie wypróbuję także z truskawkami i innymi owocami, bo smak obłędny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. mam rabarbar – będzie crumble!

  13. Alutka

    To Twoja córeczka? rośnie mała modelka – słodka 🙂

    1. Marta

      Tak, bardzo dziękuję 🙂

  14. Inga

    Pyszny deser, jutro robię powtórkę także z dodatkiem truskawek 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  15. Matylda

    Pyszne było 😉

    1. Miło mi, ze smakowało 🙂

  16. Mania

    Zrobiłam, ale w jasnej wersji (córa nie może kakao) i wyszło też super 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  17. Anita

    Uwielbiam crumble ale zawsze jadłam ze zwykłą kruszanką to mnie bardzo kusi …

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  18. Katja

    Wyszło bardzo smakowicie, moje najlepsze crumble i może wstyd przyznać, ale sama uważałam, że rabarbar to nie dla mnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało i udało się odczarować rabarbar 😉

  19. Aga

    Oj uwielbiam takie desery!

    1. Marta

      U nas również bardzo często, latem z każdymi możliwymi owocami, zimą głównie z mrożonymi 🙂

  20. Agnieszka

    Za rabarbarem w sumie nie przepadam, ale w połączeniu z tymi dodatkami wyszło super, fajny przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  21. Ryba

    Przepyszne, sezon na rabarbar idealnie rozpoczęty :)))

    1. Marta

      To rzeczywiście idealne rozpoczęcie sezonu! 🙂

  22. K.

    Pychotka ! zrobiłam z mrożonymi malinami truskawakmi i jagodami i pominęłam kakao bo mąż nie lubi czekoladowych smaków 🙂 polecam!

  23. Gabi

    Robiłam i jest przepyszny deser 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  24. Nina

    Przepyszne polecam połączenie jabłka gruszki i malin !!! 🙂

    1. Marta

      Super, też bardzo lubię to połączenie 🙂

  25. Edyta

    Lubię crumble ale za naczyniami w groszki wręcz szaleję!

    1. Marta

      U nas również ulubione 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top