Drożdżowe ślimaczki z cynamonem, czyli cynamonki to jeden z najczęściej pojawiających się wypieków w naszym domu. Uwielbiane przez małych i dużych, nawet jeśli nie przepadają za cynamonem. Nie za słodkie, proste do przygotowania, zawsze się udają. Długo zachowują świeżość, więc jeśli upieczemy je wieczorem, super pasują kolejnego dnia do szkolnej śniadaniówki. Można przygotować je również ze świeżych drożdży, ale wersja z suszonymi jest szybsza : ) Polecam!!!
Cynamonki – przepis
Składniki na ciasto(12 sztuk – forma do pieczenia 23×33 cm):
- 600 g mąki pszennej
- 9 g suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)
- 80 g cukru trzcinowego
- 200 ml mleka 3,2% (można również użyć roślinnego)
- 3 jajka (wielkość L)
- szczypta soli
- 100 g masła w temp. pokojowej
Nadzienie:
- 80 g masła w temp. pokojowej
- 70 g cukru trzcinowego
- 10 g cynamonu
Wszystkie składniki ciasta poza masłem wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Dodać masło pokrojone w kawałki, zagniatać przez ok 7-10 minut do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30×70 cm. Na cieście rozsmarować miękkie masło, posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25 minut, do czasu aż będą bardzo rumiane i dopieczone w środku. Udekorować lukrem.
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody lub mleka
Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać trochę więcej cukru pudru.
Smacznego!
Przepis z książki „Ameryka” M.J. Pawlak.
Więcej inspiracji na drożdżowe wypieki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.