Cynamonki – najprostszy przepis

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem, czyli cynamonki to jeden z najczęściej pojawiających się wypieków w naszym domu. Uwielbiane przez małych i dużych, nawet jeśli nie przepadają za cynamonem. Nie za słodkie, proste do przygotowania, zawsze się udają. Długo zachowują świeżość, więc jeśli upieczemy je wieczorem, super pasują kolejnego dnia do szkolnej śniadaniówki. Można przygotować je również ze świeżych drożdży, ale wersja z suszonymi jest szybsza : ) Polecam!!!

Cynamonki

Cynamonki – przepis

Składniki na ciasto(12 sztuk – forma do pieczenia 23×33 cm):

  • 600 g mąki pszennej
  • 9 g suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mleka 3,2% (można również użyć roślinnego)
  • 3 jajka (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 100 g masła w temp. pokojowej

Nadzienie:

  • 80 g masła w temp. pokojowej
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 10 g cynamonu

Wszystkie składniki ciasta poza masłem wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Dodać masło pokrojone w kawałki, zagniatać przez ok 7-10 minut do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30×70 cm. Na cieście rozsmarować miękkie masło, posypać cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25 minut, do czasu aż będą bardzo rumiane i dopieczone w środku. Udekorować lukrem.

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody lub mleka

Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać trochę więcej cukru pudru.

Smacznego!

Cynamonki przepis
Bułeczki cynamonowe

Przepis z książki „Ameryka” M.J. Pawlak.

Więcej inspiracji na drożdżowe wypieki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 14

  1. Aga
    16 listopada 2021 / 14:14

    Potrzeba mi teraz całej blachy 😀

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:48

      😀 😀 😀

  2. Majka
    16 listopada 2021 / 15:49

    Pyszności, w sam raz na teraz 🥰

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:49

      Dokładnie, idealny czas 🙂

  3. Kamila
    17 listopada 2021 / 0:09

    Wyglądają idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:49

      Dziękuję i polecam 🙂

  4. Mini
    17 listopada 2021 / 9:37

    Bułeczki pyszne, bardzo mięciutkie skórka chrupiąca i ten zapach roznoszący się w całym domu 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:49

      Super <3

  5. Isia
    17 listopada 2021 / 13:09

    Pycha 😍

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2021 / 0:18

      Bardzo się cieszę 🙂

  6. Kama
    17 listopada 2021 / 13:52

    Super te bułeczki 👌🏻

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2021 / 0:19

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  7. Magdalena
    17 listopada 2021 / 18:17

    Piekłam już wiele cynamonek ale te są naprawdę super i wielki plus za przygotowanie, ja od razu dałam wszystkie składniki łącznie z makrem do miksera i po robocie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2021 / 0:19

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 11 =