Site icon marta-gotuje.pl

Cynamonowy chlebek dyniowy

Przepyszny, aromatyczny chlebek dyniowy z chrupiącą cynamonową skorupką na pewno podbije Wasze serca. Bardzo szybki do przygotowania, długo zachowuje świeżość. Polecam!!!

Składniki na ciasto (keksówka 11×25 cm):

Składniki na cynamonową skorupkę:

Puree z dyni przełożyć do miski, powinno mieć gęstość śmietany i być delikatnie ciepłe. Do puree dodać jajka oraz olej i wymieszać łyżką lub widelcem. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, gałką i imbirem. Mokre składniki dodać do suchych, delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Przygotować cynamonową skorupkę: masło posiekać i połączyć palcami z cukrem i cynamonem. Ułożyć na wierzch ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

Przepis – źródło.

Exit mobile version