Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowa trufla

Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio jedliśmy! Znalezione na blogu u Samanthy od razu podbiło moje serce ; ) Bardzo, bardzo mocno czekoladowe i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jestem w nim zakochana : ) Gorąco polecam!



Składniki na ciasto :

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nad parą). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy. Jako ostatnią wlewamy roztopioną czekoladę i kawę. Ponownie ubijać przez 2 minuty. Do otrzymanej masy dodajemy cukier, na końcu przesianą mąkę z kakao i sodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy kakaem. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez 90 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ciasto w formie przez 10 minut, a następnie studzimy na metalowej kratce.

Dobrze wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty i na 2 z nich wykładamy krem gnache. Podajemy schłodzone. Można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

 

Składniki na krem ganache:

Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę i wymieszać.  Dodać wrzątek i ponownie dobrze wymieszać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Schłodzoną masę zmiksować do zgęstnienia.

Smacznego : )

 


Exit mobile version