Czekoladowa trufla

Zdecydowanie jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio jedliśmy! Znalezione na blogu u Samanthy od razu podbiło moje serce ; ) Bardzo, bardzo mocno czekoladowe i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jestem w nim zakochana : ) Gorąco polecam!



Składniki na ciasto :

  • 140 g gorzkiej czekolady powyżej 70 %
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki kawy granulowanej lub espresso
  • 200 g brązowego cukru lub muscovado
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao (plus odrobina do obsypania formy do pieczenia)
  • 1 łyżeczka sody

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nad parą). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i ponownie dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy. Jako ostatnią wlewamy roztopioną czekoladę i kawę. Ponownie ubijać przez 2 minuty. Do otrzymanej masy dodajemy cukier, na końcu przesianą mąkę z kakao i sodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy kakaem. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez 90 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ciasto w formie przez 10 minut, a następnie studzimy na metalowej kratce.

Dobrze wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty i na 2 z nich wykładamy krem gnache. Podajemy schłodzone. Można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

 

Składniki na krem ganache:

  • 125 ml śmietany kremówki (lub innej słodkiej powyżej 20 %)
  • 60 g białej czekolady
  • 1 łyżka wrzącej wody

Śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę i wymieszać.  Dodać wrzątek i ponownie dobrze wymieszać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Schłodzoną masę zmiksować do zgęstnienia.

Smacznego : )

 


Komentarzy: 22

  1. Marta
    Autor
    5 października 2012 / 11:30

    Diabelsko pyszna hihi 🙂

  2. 5 października 2012 / 11:52

    Super ciacho 🙂 Takie wypieki czekoladowe są najlepsze 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Marta
      Autor
      5 października 2012 / 11:55

      O tak czekoladowe najsmaczniejsze 😀

    • Marta
      Autor
      5 października 2012 / 13:55

      Zgadzam się 😀

  3. 5 października 2012 / 16:08

    Martuniu jestem zaskoczona i cieszę się, że korzystasz z moich przepisów, oby tylko Ci smakowały ! Ogromnie dziękuję i pozdrawiam 🙂

  4. Marta
    Autor
    5 października 2012 / 16:31

    Oczywiście, że korzystam! W mojej wersji nie tak piękne jak Twoje, ale ważne, że przepyszne 🙂

  5. 5 października 2012 / 19:49

    ciemne czekoladowe ciasto, plus delikatny krem – ale pyszne!:)

  6. Marta
    Autor
    5 października 2012 / 19:58

    Nasz ostatni faworyt 😀

  7. Aga
    5 października 2012 / 21:14

    Potwierdzam, ciatso bajeczne, przepyszne i oczywiście na nim sie moja dieta zakońcyzła…

  8. Marta
    Autor
    5 października 2012 / 21:21

    Na diecie ciężkie życie…

  9. 11 października 2012 / 19:14

    Uwielbiam ciasta bardzo, bardzo czekoladowe 🙂

  10. Jagoda
    6 grudnia 2012 / 19:49

    Pycha! piekne!

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2012 / 21:16

      Dziękuję 😀

  11. asiucha
    14 kwietnia 2013 / 22:54

    chociaż odrobinę mi nie wyszło i tak było pyszne! rewelacja!

    • Marta
      Autor
      14 kwietnia 2013 / 23:08

      Szkoda, że coś się nie udało, ale najważniejsze, że smakowała 🙂

  12. Magda
    25 października 2018 / 17:54

    Ciasto jest przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2018 / 0:33

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Aleksandra
    6 grudnia 2019 / 19:32

    Czy cukier brązowy mogę zastąpić trzcinowym?

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:44

      Tak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 18 =