Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowe ciasto z buraków

Ciasto z buraków fascynuje mnie od dawna : ) Bardzo lubię to warzywo, choć w wypiekach nie miałam jeszcze okazji go wykorzystać. Jeśli obawiacie się, że będzie zbyt mocno wyczuwalne gwarantuję, że spora dawka kakao i dodatek czekolady dominuje cały smak, więc nikt się nie zorientuje ; ) Co więcej dodatek buraków sprawi, że ciasto jest wilgotne, dłużej świeże i pyszne ; ) Inspiracja u Ani. Polecam!



Składniki (blacha o wymiarach 20×20 cm):

Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, cukier, wymieszać. Ugotowane, przestudzone buraki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka, olej, zmiksować. Dodać wymieszane wcześniej suche składniki, delikatnie wymieszać sylikonową szpatułką. Na koniec dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg). Piec przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!






Exit mobile version