Czekoladowe ciasto z buraków

Ciasto z buraków fascynuje mnie od dawna : ) Bardzo lubię to warzywo, choć w wypiekach nie miałam jeszcze okazji go wykorzystać. Jeśli obawiacie się, że będzie zbyt mocno wyczuwalne gwarantuję, że spora dawka kakao i dodatek czekolady dominuje cały smak, więc nikt się nie zorientuje ; ) Co więcej dodatek buraków sprawi, że ciasto jest wilgotne, dłużej świeże i pyszne ; ) Inspiracja u Ani. Polecam!


Buraczane ciasto czekoladowe

Składniki (blacha o wymiarach 20×20 cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, cukier, wymieszać. Ugotowane, przestudzone buraki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka, olej, zmiksować. Dodać wymieszane wcześniej suche składniki, delikatnie wymieszać sylikonową szpatułką. Na koniec dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg). Piec przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!


Czekoladowe ciasto z burakow


Ciasto czekoladowe z burakami

Komentarzy: 18

  1. 12 stycznia 2016 / 16:50

    Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 ono jest rewelacyjne, aż ponownie mi się zachciało kawałek, a teraz staram się być na diecie 😛

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 1:39

      Bardzo smaczne i do tego tak intensywnie czekoladowe… tego mi było trzeba 😀

  2. Majka
    13 stycznia 2016 / 11:58

    WOW 🙂 Koniecznie do wypróbowania 🙂 W życiu nie jadłam takiego ciasta.

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 1:40

      Znajomi, których poczęstowałam nie mogli uwierzyć, że to z burakami 🙂 ALe jest już pyszne ciasto marchewkowe, dyniowe, więc i burak się sprawdził 🙂

  3. Anka
    14 stycznia 2016 / 0:04

    Przepyszne i obłędnie czekoladowe!!!!

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 1:40

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  4. KALINA
    14 stycznia 2016 / 1:15

    ŚWIENY POMYSŁ

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 1:41

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  5. maria
    14 stycznia 2016 / 12:13

    Takiego jeszcze nie widziałam super 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:40

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Nela
    14 stycznia 2016 / 22:58

    Bardzo smakowite, zmniejszyłam ilość oleju, cukier zamieniłam na ksylitol i mam ciasto bez wyrzutów sumienia 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2016 / 23:44

      Super, muszę się w końcu przełamać do ksylitolu 😀

  7. Kasia
    15 stycznia 2016 / 14:59

    Pycha ciasto, goście nie wierzyli że z burakami 🙂 Miny bezcenne 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:52

      Super, że ciasto smakowało i dodatkowo stało się atrakcją dla gości 🙂

  8. Majka
    18 kwietnia 2016 / 21:59

    Mocno czekoladowe i nikt nie wie co w środku się skryło 🙂 Super 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2016 / 1:01

      Czekolada jest tak wdzięczna i dominująca, że sporo rzeczy udaje się „przemycić” 🙂

  9. Edyta
    13 stycznia 2017 / 17:33

    Pyszne i zupełnie nie czuć buraków nikt z gości się nie zorientował 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2017 / 0:10

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 2 =