Kontakt

blog kulinarny

Chleb orkiszowy

Do domowego chleba straciłam głowę na tyle, że każdy kolejny wydaje mi się być smaczniejszy od poprzedniego… ; ) Chleb orkiszowy jest bardzo delikatny, lekko orzechowy w smaku, z przepyszną chrupiącą skórką. Polecam!!!


Chleb pszenno orkiszowy
Składniki na zaczyn:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 ml wody

Składniki na ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 lub razowej typ 2000*
  • 400 g mąki pszennej
  • 230 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

* W przypadku mąki razowej należy dodać trochę więcej wody.

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Następnie dodać resztę składników, wyrobić zwarte ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć objętość. Następnie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. Odstawić na kolejne 30-45 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub kamień do pizzy. Spryskać ściany piekarnika wodą i piec chleb przez 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 C. Bochenek powinien się zarumienić, a “ostukany” od spodu wydawać głuchy dźwięk. Studzić na kuchennej kratce, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Smacznego!


Chleb orkiszowy


Chleb orkiszowy na zakwasie

Inspiracja: “O chlebie” E. Mórawska



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 14 stycznia, 2016
Kategorie: Chleby, Chleby i bułeczki, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dodatki, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

29 komentarzy

  1. maria

    Wygląda przepysznie!!!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Asieja

    Uwielbiam domowe pieczywo <3 tych na zakwasie się boję, ale ten zrobię na pewno, pora się przełamać 😀

    1. Marta

      Sama długo nie mogłam się przełamać, ale jak już przygotujemy zakwas to później trudno przestać piec 🙂

  3. może i ja niedługo sie wkręce w domowy wyrób chleba 🙂 póki co dzielnie podziwiam na blogach, wspaniały wyrósł 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, mi długo zajęło, żeby się przełamać, ale teraz to już domowa piekarnia prawie 😀

  4. Pięknie wyrósł : )Boimy się przepisów na zakwasie, bo przygotowanie takiego chleba zajmuje znacznie więcej czasu niż używając samych drożdży. Ale chleb na zakwasie jest o wiele zdrowszy, korzystny dla flory bakteryjnej organizmu i dłużej zachowuje świeży smak. Warto też samodzielnie wyhodować taki zakwas i piec chleb wyłącznie na nim, bez użycia drożdży. Ten przepis z pewnością wypróbuję, bo zdjęcia same do tego zachęcają, pozdrawiam!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, jest mi niezwykle miło 🙂 to prawda kluczem do udanego wypieku chleba jest po prostu czas 😉 Za to smak i świeżość właśnie wynagradza wszystko 🙂

  5. Majka

    Oczywiście, że go upiekę 🙂 Na pewno pyszny…
    Tyle tych świetnych przepisów, że mi już brakuje czasu…Dziś z Twojego bloga trzy propozycje wyczarowane w mojej kuchni 😉

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że ktoś jest równie pochłonięty tym tematem 🙂 jestem ciekawa co dobrego dzisiaj wyczarowałaś? 🙂

      1. Majka

        A więc: chleb “mój ulubiony”, trufle z kaszy jaglanej i chia z wiśniami 😉 Naprodukowałam większe ilości zakwasu to teraz mogę brać się za kolejne chlebowe propozycje 😉 I pomyśleć, że jeszcze niedawno sama bałam się podjąć tematu: zakwas 😉

        1. Marta

          I teraz nabrałam ochoty na chia z wiśniami… 🙂 dobrze, że się przełamałaś! u mnie też łatwo nie było zwłaszcza, że do zakwasu miałam kilka podejść 😉

          1. Majka

            I to mówi mistrz 😉 Bierzcie przykład! 🙂

          2. Marta

            Bardzo dziękuję <3

  6. Irka

    Oj kusisz, kusisz tymi wypiekami 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że dasz się skusić 😉

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  7. Inga

    Rzeczywiście bardzo delikatny chlebek, bardzo smakował moim dzieciaczkom, bo te zakwasowe często są dla nich za kwaśne, pozdrawiam.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, rzeczywiście delikatny smak dobrze pasuje dla Maluszków 🙂

  8. Renata Smyk

    Jeden z lepszych jakie miałam okazje piec, pozdrawiam Renia 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Asia

    Serdecznie Witam!
    Wczoraj rozpoczęłam swoją przygodę z zakwasem i właśnie poszukuję chlebka który mogłabym z niego zrobić 🙂 Jeżeli w studenckim mieszkaniu mamy zamiast robota kuchennego mikser to czy da sobie radę z wyrobieniem ciasta?
    Pozdrawiam!

    1. Marta

      Mikserem może być ciężko (przeważnie mają mniejszą moc), chyba że posiada takie końcówki w kształcie haka do zagniata ciast drożdżowych? 🙂 Nie ma za to problemu, aby wyrobić ciasto ręcznie, ale na pewno jest to bardziej pracochłonne 🙂 Pozdrawiam i powodzenia z domowym chlebem 🙂

  10. Asia

    mam pewien problem z blachą 🙁
    Posiadam kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24cm ale boję się, że chlebek mi się nie zmieści 🙁 czy mogłabym go upiec na grubej blaszce dołączonej do piekarnika?
    coś takiego jak w linku:
    http://www.czescisamsung.pl/gfx/big/1412599365.jpg
    Z góry dziękuję za pomoc! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 + 9 =


Top