Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowe ciasto z porzeczkowym kremem

Jak wiecie mam ogromną słabość do czekoladowych ciast. Poniższy przepis należy do jednych z moich ulubionych, ciasto jest ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ; ) Przełamane kremem na bazie mascarpone i domowej frużeliny z czarnych porzeczek smakuje wyśmienicie ; ) Bardzo lubię dodatek czarnych porzeczek do ciast (i nie tylko ; ), bo poza świetnym smakiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Polecam! 


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 jajka (u mnie wielkość L) w temp. pokojowej
  • 200 ml mleka w temp. pokojowej
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej (np. typ 650)
  • 80 g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka roztrzepać trzepaczką. Dodać mleko, olej, brązowy cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia się składników. W kolejnym naczyniu wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, ciemne kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Mieszankę dodać do składników mokrych i ponownie delikatnie wymieszać trzepaczką do czasu aż składniki się połączą. Tak otrzymaną czekoladową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. „Górkę”, która urośnie podczas pieczenia odciąć i pokruszyć, a pozostałą część ciasta przekroić na trzy blaty.

Składniki na porzeczkowy krem:

  • 500 g czarnej porzeczki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej plus 2 łyżki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki gorącej wody
  • 500 g schłodzonego mascarpone

Czarne porzeczki zasypać cukrem i podgrzewać na średnim ogniu tak, aby cukier się rozpuścił (od czasu do czasu mieszając). Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i dokładnie wymieszać. Zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do porzeczkowej masy i szybko i dokładnie wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Ostudzić i przełożyć do lodówki do czasu aż frużelina zgęstnieje (co najmniej kilka godzin). Po tym czasie dodać schłodzony serek mascarpone i dokładnie zmiksować.

Pozostałe składniki :

  • owoce do dekoracji np. maliny i czarne porzeczki

Na pierwszy czekoladowy blat wyłożyć 1/3 porzeczkowego kremu. Przykryć drugim blatem, na który przełożyć kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem i wierzch ciasta (tam gdzie chcemy mieć dekorację z owoców) pokryć cienką warstwą kremu, a następnie wyłożyć na nią owoce. Na boki wyłożyć pozostały krem i oprószyć czekoladowymi okruchami ciasta, dociskając do tortu, aby lepiej się trzymały. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!



* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Exit mobile version