Site icon marta-gotuje.pl

Danish pastry, czyli ciasto duńskie wg Nigelli

Danish pastry to duńska wersja ciasta francuskiego, mocno maślana, listkowa. Dla mnie na pewno zdecydowanie mniej krucha. Ciasto nie jest słodkie więc nadziałam je dużą ilością marmolady. Można z niego formować croissanty, strudle, wiatraczki itp., także co do nadzienia możliwości są nieograniczone. Przepis znaleziony w książce Nigelli „Jak być domową boginią”.


Składniki :

Wodę, mleko i jajko wlewamy do miski i mieszamy widelcem. Odkładamy na bok i w tym czasie do większej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól oraz cukier. Szybko mieszamy. Dodajemy kosteczki zimnego masła i krótko miksujemy, by je nieco posiekać, ale tak aby kawałki były wciąż widoczne. Następnie dodajemy zawartość płynną zawartość miski i całość zagniatamy dłonią lub drewnianą łopatką. Nie wyrabiamy zbyt dokładnie, masa powinna być lepka z wystającymi kawałkami ciasta. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc lub do 4 dni.

By dokończyć ciasto wyjmujemy je z lodówki  i doprowadzamy zawartość do temp. otoczenia (ok. 1 godz.), a następnie wałkujemy na kwadrat o boku 50 cm (u mnie wyszła figura przypominająca kwadrat : ) o krótszych bokach, podsypywałam też ciasto mąką przy wałkowaniu ).

 

 

Następnie składamy na trzy, tak jak urzędowy list, by mieć zagięcie ciasta  na dole i na górze.

 

 

Dalej obracamy je o 90 stopni.

 

 

Ponownie wałkujemy ciasto na kwadrat o tych samych wymiarach i powtarzamy te czynności trzykrotnie.

Tak gotowy płat ciasta duńskiego odkładamy owinięty w folię spożywczą na 30 min do lodówki (jeśli ciasto jest świeże i nie leżało jeszcze w lodówce, możemy je tam trzymać do 4 dni), a następnie formujemy dowolne ciastka.  Po uformowaniu powinny podrosnąć do podwojenia objętości (30 – 60 min). Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 C.

Moje ciasteczka otrzymałam dzieląc płat ciasta na 12 prostokątów, następnie boki ponacinałam pod skosem, na środkowej części ułożyłam marmoladę i zaplatałam na przemian.

Smacznego : )

Exit mobile version